Bezárás

Labrador Retriever

Labrador Retriever
© Dogs / stock.adobe.com

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

 

A labrador tulajdonságai és jellemzői

A labrador retriever Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban a legkedveltebb fajtiszta kutyák közé tartozik, de sok európai országban is a statisztikák élén áll. Nem csoda, hiszen a labrador nyugodt vérmérséklete olyan kiemelkedő emberszeretettel és nagyfokú engedelmességgel párosul, amivel kitűnik a többi fajta közül. A veleszületett megfelelési vágy, páratlan együttműködési képessége és rugalmassága nagyon jól nevelhető házi kedvenccé teszi. Egy labrador retriever-t bárhova, bármikor nyugodtan magunkkal vihetünk, hiszen jelleme és a labrador vérsmérséklete miatt mindenhol szívesen látják. Még az idegen embereket is barátságos farok csóválással fogadja. Ez a végtelenül kedves, nyitott négylábú nagyon kíváncsi, társaságban érzi jól magát. A félelem, a bizonytalanság és az agresszió nem ismert fogalmak e szociális kutya számára. Tehát úgy tűnik a labrador rossz tulajdonságai nem is nagyon léteznek családi kutya szerepben.

 

Gyerekbarát és lelkes munkakutya

A labrador retriever-ek imádják a gazdáikat, különösen a gyermekeket. Nem szeretik a magányt, legszívesebben mindenhova elkísérnék gazdájukat. Rendkívül türelmes és kiegyensúlyozott kísérők. A labrador nyugodt szelíd vérmérséklete és jelleme hozzájárul a családi harmóniához. A labrador rossz tulajdonságai közé ugyan nem sorolható, azonban nem elég neki a lakás melege és biztonsága. Mivel eredetileg vadászkutyaként tartották, még mindig nagyon aktív, munkaszerető állatról van szó. Nagyon jó szaglás, kitartás, vízszeretet és vadászó ösztön jellemzi.

Legtöbbször a házi kedvenc szerepében tetszeleg, de a sokoldalú labrador retriever-t sűrűn alkalmazzák vakvezető, mentő, lavinaáldozatokat kereső, illetve nyomkereső kutyaként is. Tehát ahhoz, hogy egy labrador kutya igazán boldog legyen, feladatot, munkát kell neki adnunk. Ekkor láthatjuk igazán, hogy mennyivel kiegyensúlyozottabb, ha szükségleteit figyelembe véve, szellemileg és testileg is fejlesszük.

 

A labrador retriever megjelenése

A kan labarador méretei 56-57 cm-es, a szuka labrador méretei pedig 54-56 cm-es marmagasság. A labrador méretei alapján a középtermetű kutyákhoz tartoznak. Nagyon aktívak, nagy a mozgásigényük. Testük rendkívül izmos és erős. Összességében tehát egy nagyon stramm, széles koponyájú, erős nyakú, nagy mellszélességű kutya. Közepes hosszúságú erős farka van, ami a tövénél igen vastag. A farok alakja a fajta egyik jellegzetessége: néha „vidrafaroknak” is nevezik, a vízben egyfajta kormánylapátként funkcionál.

Szintén a fajta jellegzetessége a rövid, tömör bunda, amelynek alszőrzete vízálló. Három színben tenyésztik: fekete labrador, sárga labrador és barna labrador. A bundája többségében egyszínű, fehér folt a mellkason megengedett. A sárga szín a halvány krémszínűtől a rókavörösig, a barna pedig a világostól az egészen sötétbarnáig változhat. Mivel a dominánsan öröklődő bunda a fekete, ezért máig a leggyakoribb a fekete labrador.

 

A „Show-típus” és a „munka-típus“

Habár hivatalosan csak egy típus került leírásra, az elmúlt évtizedekben a tenyésztés folyamán két különböző típus alakult ki: Az első a stramm „Show-típus”, a második pedig a könnyebb felépítésű munka-típus, a Field-Trial labrador. A munka típusú labrador-t értelemszerűen a munkára tenyésztették, keskenyebb fejjel és hosszabb fogakkal rendelkezik. Létezik egy harmadik típus is, ami gyakorlatilag az előző kettő harmonikus ötvözete, ez a Dual Porpose labrador. Ez a típus áll legközelebb a standard ideáljához.

labrador welpen 1024x683 1
© jeka_pi / stock.adobe.com

A labrador retriever története

A labrador retriever-ek elődei az Újfundlandi és a Kanada keleti partjáról származó Landseer. Valószínűleg az úgy nevezett St. John’s kutyától származik, amely egy fekete halászkutya, nagyon vastag bundával. A St. John’s kutyák segítettek a vadászatban, vagy elpusztult halakat, halászhálókat hoztak ki a vízből. Az első tenyésztési kísérletek a 19. század második felében voltak Angliában és Skóciában, amikor is a brit halászok hazatérve, magukkal hozták a kutyákat.

Az angol fajtanevet, azaz a labrador retriever-t egyrészt az azonos nevű kanadai Labrador-félszigetről, másrészt pedig a fajta képességeiről (to retrieve= visszahoz, ment) kapta.
Az angol tenyésztési törekvések II. Malmesbury Gróf (1778-1841) ideje alatt, tudatosan az állatok vadászó képességeire összpontosítottak. Tehát a nemesek vadászási szokásainak köszönhetjük, hogy a fajta fennmaradt. Az Angol Kennel Klub végül 1903. július 7.-én ismerte el hivatalos fajtaként. Ezután számtalan versenyen aratott sikert és hamarosan nem csak az angol nemesek körében, hanem a határon túl is ismert és kedvelt fajtává vált. A sárga és barna bundájú kutyákat sokáig hibás tenyésztésnek tartották és csak később, a domináns fekete szín lett elfogadott, mi több, a kívánt színűvé a fekete labrador vált.

 

Tenyésztése és egészsége

Annak ellenére, hogy a labrador retriever-t manapság első sorban házi kedvencként tartják, megmaradtak az eredeti jellegzetességei, mint a munkakészsége és az apportozás (visszahozás) képessége. Ezért a legtöbb tenyésztő, aki az FCI Standard szerint dolgozik, arra törekszik, hogy biztonságosan, egészséges és erős kutyákat tenyésszen. Ha úgy dönt, hogy családját egy labradorral bővítené, ne felejtse el, hogy a labradorok eredetileg haszonállatok voltak, ezért sok feladatot, tevékenységet igényelnek. Ezért sok egyesület kínálatában megtalálhatók tréningek labrador retriever kutya tenyésztők és tartók számára.

 

Öröklött labrador betegségek kizárása

Egy aktív labrador retriever kutya, amelyet az igényeinek megfelelően fejlesztenek és sokat mozognak vele, valószínűleg egy egészségesebb, robosztusabb kutya, amelynél nem kell sok megbetegedéstől tartanunk. Mindazonáltal a labradoroknál is akadnak örökletes betegségek, amiket csak egy ellenőrzött, körültekintő tenyésztő tud elkerülni. Ilyen betegségek például a mozgásszervi megbetegedések, mint a csípő- és könyökdiszplázia, valamint öröklött szemészeti betegségek, mint a Progresszív retinális atrófia vagy az örökletes szürke hályog.

Labrador retriever vásárlásánál győződjön meg róla, hogy az adott tenyésztőnél bizonyítottan ilyen megbetegedéssel rendelkező kutyák, szisztematikusan ki legyenek zárva a tenyésztésből. Ügyeljen arra is, hogy a vásárolt labrador kölyök kutya és a szülei is genetikailag egészségesek legyenek. Csak így kerülhető el e betegségek széles körű elterjedése. Ha fajtiszta labrador kölyök kutya iránt érdeklődik, mindenképpen egy komoly tenyésztőtől vásároljon, aki minden szükséges egészségügyi vizsgálatnak és kezelésnek aláveti az állatot. Ha egy ellenőrzött, egészséges, oltott labrador kölyök kutya a vágya, amelynek minden szükséges dokumentuma megvan, természetesen mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Egy olyan labrador kölyök kutya , amelynél mindez adott, akár 250.000 Forintba is kerülhet. Egy egészséges kutya, akivel hosszú boldog éveket tölthet és ritkán szorul állatorvosi kezelésre, megéri az árát.

 

A labrador retriever etetése

A kutya megvásárlásától kezdve Öné a felelősség a kutya egészségét illetően. Ahhoz, hogy szeretett kutyája hosszú, aktív és egészséges életet éljen, kiegyensúlyozott táplálásra van szüksége. Fontos, hogy ne táplálja túl, de megkapjon minden számára szükséges táplálékot. Sajnos a labradorok hajlamosak túl sokat enni. A túlsúly kutyáknál is rendkívül egészségetlen és számtalan betegséghez vezethet, ami megrövidítheti kedvence életét.

 

Sok hús és zöldség, kevés szír és gabonaféle

A felesleges zsírok vagy édesítőszerek, mint a cukor vagy a glükóz semmiképpen se kerüljön kutyánk táljába. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálás legalább 70%-ban hús, hiszen ez a kutya legfontosabb fehérjeforrása. A zöldségek és a gyümölcsök gondoskodnak a megfelelő vitaminellátásról (20-30%). A gabonafélékre kutyájának azonban nagyon kis mennyiségben van szüksége. A magas gabonatartalom rossz minőségű eledelre utal.

Fedezze fel kutyaeledel kínálatunkat labrador retriverek számára a Zooplus webshopon.

 

A túlsúly elkerülése

Ahhoz, hogy a túlsúly kialakulását elkerülhesse, nem csak az étel minőségére és összetételére, hanem a mennyiségére is figyelnie kell. Semmi esetre se hagyja, hogy a kutya döntsön arról, hogy mennyit eszik. A labrador retriever-ek elég kapzsi kutyák, ezért legszívesebben sokkal többet ennének, mint amennyi ajánlatos lenne. Azt, hogy ez pontosan mennyit jelent, több tényező befolyásolja: az állat kora, súlya, aktivitása. Egy labradornak rendszerint elég a napi egyszeri vagy kétszeri étkezés, amit mindig ugyanabban az időben érdemes odaadni neki. Ha két étkezés között nassolnivalót ad kutyájának, akkor a legközelebbi etetésnél annyival kevesebb eledelt adjon a számára. A labradoroknak nincs előírt súlytáblázata. Az, hogy kutyája túl kövér vagy túl vékony, túl sokat vagy túl keveset eszik, az Ön belátásán alapul. Alapvetően normális súlyúnak számít az a kutya, aminek a bordái könnyen kitapinthatóak, de nem szembeötlőek. Ha bizonytalan a kutya helyes etetését illetően, kérdezze meg állatorvosát vagy a tenyésztőjét.

Schwarz Labrador spielt im Wasser 1024x682 1
© Katherine / stock.adobe.com

 

Labrador retriever kutya ápolása

A kutya egészségéhez szorosan kapcsolódik a helyes ápolás. A rutin állatorvosi kivizsgálások mellett, amiket egyébként érdemes tartani, Ön is tarthat időnként kis egészségügyi ellenőrzéseket, így időben észrevehetőek és kezelhetőek az esetleges fertőzések. Különösen érdemes a fülek, szemek és a fogsor ellenőrzése. A sérülések és gyulladások elkerülése végett ajánlott rendszeresen vágni kutyája körmét. Szerencsére a labradorok szőrét nagyon egyszerű ápolni, szinte magától tisztul. Mindenesetre ajánlott egyszer egy héten alaposan átkefélni kutyája szőrét, hogy a kihullott szőrszálak és a megkeményedett szennyeződések eltávolításra kerüljenek.

 

Legyen az ápolás rutinszerű!

Az alapos ápolásra nem kell feltétlenül sok időt áldoznia. Úgy tervezze meg a napi illetve heti tervét, hogy az a vizsgálatokat és az ápolási rituálékat tartalmazza, ezáltal idővel e tevékenységek rutinná válnak az Ön és kutyája életében is. A nem várt meglepetések és változások megzavarhatják az arra érzékeny labradorokat. Érdemes tehát az ápolási rituálékat már a labrador kölyök korában elkezdeni, hogy a labrador kölyök kutya a nyugodt üléshez szokjon.

 

A labrador nevelése és tartása

A labradorok tartása és nevelése is olyan egyszerű, mint az ápolásuk. Ezért ez a barátságos, emberszerető négylábú kezdő állattartóknak is ajánlott. Természetesen azért akad egy pár dolog, amire figyelnünk kell.

 

Nagy tér, sok mozgás

A labradorok természetükből adódóan munkakutyák. Ahhoz, hogy boldog legyenek, és az ösztöneiket kiélhessék sok mozgásra és sok tevékenységre van szükségük. A fajta nagy mozgásigénye miatt a boldogságának feltétele a nagy udvar, amiben elegendő terület áll rendelkezésére. Ezt akár a tartás feltételének is tekinthetjük. A labradorokat ki kell fárasztani, egyértelmű tehát, hogy a napi 1-2 séta nem elegendő a számára. A különböző kutyasportok és tanfolyamok , mint az engedelmességi vagy vadászkutya vizsga, a kutyatánc vagy a keresőkutya tanfolyam szellemileg és testileg is fitten tartják kutyáját. Ahhoz, hogy a mindennapi séták izgalmasabbak legyenek, séta közben dobjon el játékokat, amelyeket kutyája visszahozhat. Ha kutyája szereti a vizet, vigye el egy tóhoz, patakhoz vagy akár kutyastrandra.

 

Még egy labrador retriever-t is nevelni kell!

A békés és problémamentes szabadon eltöltött közös időhöz elengedhetetlen, hogy kutyája hallgasson Önre. Ez éppen úgy érvényes egy labradorra, mint egy Németjuhászra. A helyes nevelés tehát mindennek az alapja. Azonban a labradorokról általában elmondható, hogy engedelmességük és emberszeretetük miatt a nevelésük igen könnyű. Ennek ellenére fontos, hogy következetesen és szeretettel neveljük őket. Kutyája jobban fog hallgatni Önre, ha a pozitív megerősítés módszerét alkalmazza. Ezt megteheti egy dicsérettel vagy akár egy jutalomfalattal is. A kutyák erre jobban reagálnak, mint arra, ha túl keményen bánunk velük. A kevés tapasztalattal rendelkező kutyatartóknak ajánlott a kutyaiskola látogatása, ahol nem csak a kutya tanulja meg a legfontosabb utasításokat és magatartási formákat, hanem a gazda is elsajátítja, hogyan kontrollálhatja kutyáját.

Alapvetően igaz, hogy minél jobban nevelt a kutya, annál többet tud vele közösen megélni. Legyen szó egy közös biciklitúráról, egy baráti látogatásról vagy egy közös kirándulásról a kutyastrandon.
Az élet egy labradorral garantáltan változatos.

hu_HUHungarian
en_GBEnglish hu_HUHungarian