Close

Golden Retriever

Golden Retriever 1
© MilsiArt / stock.adobe.com

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

 

Jellemzői

A Golden Retriever híres engedelmességéről, amely semmilyen más kutyafajtáéhoz nem hasonlítható. Minden vágya, hogy gazdája tetszését elnyerje, tudásszomja igen nagy. Derűsen veszi a mindennapokat és legszívesebben minden tevékenységben részt venne gazdájával. Az emberközpontú Retriever tehát világszerte a legkedveltebb családi kutyák egyike. Derűs, jó megbízható és játékos természete miatt különösen kedvelt kisgyermekes családok körében. A „Goldie” más háziállatokkal is barátságos, könnyen összeszoktatható.

A Golden Retriever gazdik viccesen meg is szokták jegyezni, hogy betörés esetén a kedves Goldie nemhogy feltartaná a rablót, de még segítene is neki kipakolni az értékeket a házból. És valójában, az őrzés és a védés képessége csak kezdetlegesen fejlődött ki benne. Őrző-védő kutyának teljességgel alkalmatlan, de buzgósága, intelligenciája és engedelmessége miatt kiváló vakvezető, terápiás vagy kísérőkutya válhat belőle. Jó szaglása és vadászösztönei miatt gyakran alkalmazzák a rendőrségnél drogkereső vagy bombakereső kutyaként, de mentőkutyának is tökéletes.

 

Megjelenése

A Golden Retriever népszerűségére azonban nem csak szeretetreméltó természetével tett szert, hanem mutatós megjelenése is egyértelműen közrejátszott ebben. Ez a középtermetű fajtiszta kutya nagyon harmonikus és arányos testfelépítéssel lett megáldva. Formás feje van határozott stoppal. Sötét szemei az erősen pigmentált szemhéjakkal lágy és kedves kifejezést kölcsönöznek a Golden Retrievernek. Izmos testalkata és erős csontozata nagyon agilis és nagy mozgásigényű kutyává teszik.

A Golden Retriever a középméretű kutyákhoz tartozik. A kankutyák marmagassága 56 és 61 cm között van, a szukáké pedig kicsivel kisebb: 51 és 56 cm közé esik. Nemtől és mérettől függően változik a kutya súlya, de általában 30 és 40 kg közötti értéket mérhetünk. A közepesen hosszú szőrük egyenes vagy kissé hullámos, de soha sem göndör. A szőr a hátra rátapad, a kutya oldalán, első lábain, a hason és a mellkason, valamint a farkon sokkal dúsabb. A vastag aljszőrzetnek köszönhetően a Retriever könnyen kiállja az extrém, nedves, viharos időjárás próbáját is. A világos bundája az arany vagy a krémszínű bármely árnyalata lehet. A mellkason fehér szőrszálak is előfordulhatnak.

glücklich golden retriever welpe 1024x682 1
© Mikkel Bigandt / stock.adobe.com

Története

 

Eredetét a mai napig rengeteg legenda övezi. A Golden Retriever története egészen 1864-ig egyértelműen visszakövethető, nem úgy, mint a többi Retriever fajtáé. Ebben az évben vásárolta meg ugyanis az angol Sir Dudley Marjoribanks egy brightoni cipésztől a sárga Wavy-Coated-Retrievert (hullámos szőrű retriever), Nous-t. Ez a kan kutya volt az egyetlen sárga kutya az egyébként fekete kiskutyákkal teli alomban. Marjoribanks – akit később Tweedmouth Lordjának neveztek ki- a Guisachan nevezetű észak-skóciai birtokán kezdte meg a kutyatenyésztést.

A tenyésztés vadászati célú volt, a tökéletes apporter kutyát akarta megalkotni. 1868-ban keresztezte Nous-t a Tweed-Water-Spaniel szukával, Belle-el. A spánielek ugyanis nem csak nagy vízimádók, hanem nagyon kitartó apporter kutyáknak is számítottak. Bell és Nous kölykeit a következő 20 évben tovább keresztezte hullámos szőrű retrieverekkel, Tweed-vízispánielekkel és Ír szetterekkel, sőt egyszer egy ágon még egy homokszínű vérebbel is. Ezekből a keresztezésekből fejlődött ki tehát a Golden Retriever, úgy ahogy ma is ismerjük.

Az eredeti tenyésztési célnak megfelelően a Golden Retrievereket is a „lövés után” használták: feladatuk az volt, hogy a lelőtt vadakat begyűjtsék. Puha szájában vitte a lelőtt állatokat a vadásznak. Sok Golden Retriever a vízimadarak begyűjtésére specializálódott, hiszen a fajta legtöbb képviselője jól mozog a vízben. Még ma is jó úszóknak számítanak.

 

A Golden Retriever berobbanása

1913-ban a brit Kennel Club is hivatalosan elismerte a Golden Retrievert, majd nyolc év múlva megalakult a fajta saját klubja is. Ezek után a Goldie nem csak otthonában, Angliában, hanem az USA-ban is gyorsan népszerű lett. Az 1980-as és ’90-es években a film és tévészerepléseinek köszönhetően berobbant a köztudatba. Innentől kezdve már nem csak az angolszász területeken, hanem sok más európai országban is a legkedveltebb családi és kísérőkutyává vált. A tenyésztők kölyökkutya statisztikái szerint még ma is a leggyakrabban tartott kutyafajta a német és angolszász területeken.

golden retriever im grass 1024x683 1
© Roberto Zocchi / stock.adobe.com

Tenyésztése és egészség

 

A nagy népszerűség-robbanásnak sajnos negatív következményei lettek. Pénzéhes szaporítók, akik gyorsan akartak pénzt keresni a Goldie kölykökkel, elővigyázatlanok voltak és nem vették figyelembe a tenyésztésnél az állatok egészségét. Ennek következtében sok fajtára jellemző betegség terjedt el, amiktől a Golden Retrieverek még ma is szenvednek. Ezeknek az öröklődő betegségeknek a számát szelektív tenyésztéssel és megszigorított tenyésztési feltételekkel próbálják meg visszaszorítani. Átlagosnál magasabb arányban a következő betegségek vannak jelen a Golden Retrievereknél:

Csípődiszplázia

– Könyökdiszplázia

– Epilepszia

– progresszív retina atrófia

– Örökletes szürkehályog
Ha egy Golden Retrievr kölyök mellet dönt, mindenképpen járjon utána, hogy a tenyésztő minden szükséges egészségi ellenőrzésnek alávetette e a kutyát. Kérje ki a kutya családfáját és a szülők, nagyszülők, testvérek megfelelő egészségi állapotáról is győződön meg. Sajnos még mindig sok olyan tenyésztő van, aki nem szentel elég figyelmet a kutyái egészségére. Ezért erősen ajánlott egy elismert tenyésztőtől vásárolni. Hagyjon magának elég időt a választásra.

Egy egészséges kiskutya ára egy komoly tenyésztőnél kb. 1200 Euro. Ez az ár azonban biztosan megéri egy kutyáért, hiszen sok éven át lesz hű társa. Egy ellenőrzött kiskutyát biztosan kevesebbszer kell majd orvoshoz vinnie, ezért az ár megtérül. Az elismert tenyésztőktől származó kutyák akár 12-16 éves kort is megélhetnek. A hosszú együtt töltött évekre tehát jó esélye van egy Golden Retrieverrel.

 

Ápolás

A genetikailag kifogástalan kölyökkutya csak a kezdet. Ha azt szeretné, hogy kutyája hosszú évekig egészséges és aktív maradjon, akkor a megfelelő ápolást is biztosítani kell számára. Természetesen az ápolás a négylábúja csodálatos arany szőrével kezdődik. Mivel a Golden Retriever nem csak évente kétszer a vedlési időszakokban hullajtja a szőrét, hanem folyamatosan, ajánlott folyamatosan megkefélni bundáját. Ezzel nem csak csomótlanítja az aljszőrt, hanem a szőnyegbe, párnákra, kanapéra hulló szőr mennyiségét is lecsökkenti. Az elhalt szőrszálak eltávolításával, a meleg nyári napok is kibírhatóbbak lesznek kutyája számára. A túl nagy hőséget a Golden Retrieverek nem viselik jól.

 

Szükséges rutinvizsgálatok

De nem csak a szőr, hanem az orrok, fülek, tappancsok és fogak is igénylik a rendszeres vizsgálatokat. Ezzel nem csak időben észreveheti, és hatékonyabban kezelheti az esetlegesen kialakuló betegségeket, hanem a veszélyes fertőzéseket is elkerülheti. A rendszeres vizsgálatokkal nem csak, hogy gyorsan felismerheti az elváltozásokat, hanem kutyája meg is szokja ezeket és könnyen rábízza magát Önre. A napi rutinvizsgálatokhoz és ápoláshoz már kölyökkorban szoktassa hozzá kutyáját!

gelb golden retriever im wasser 1024x681 1
© everydoghasastory / stock.adobe.com

A Golden Retriever etetése

 

Fedezze fel speciális Golden Retriever eledeleinket!
Az kutya táplálása természetesen nagy szerepet játszik egészségének megőrzésében. De milyen eledel való ennek a fajtának? Inkább a szárazeledel vagy a nedveseledel ajánlott?

Vagy inkább főzzünk neki? És mi a helyzet a BARF táplálék kiegészítővel? A szupermárketekben, drogériákban és az interneten található kínálat legalább olyan sokszínű, mint a kutya táplálásával kapcsolatos álláspontok.

Arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb elefel Golden Retrieverek számára nincs egyértelmű válasz. A döntést sok különböző faktor befolyásolja. A kutya korát, méretét, súlyát, aktivitását és egészségi állapotát is figyelembe kell venni. Mint ahogy nálunk, embereknél is, egy fiatal, agilis, nagy mozgásigényű kutyának biztosan nagyobb energiatartalmú ételre van szüksége, mint egy öregebb, nyugodtabb, túlsúlyra hajlamos kutyának.

 

Sok hús, kevés gabonaféle

A egyéni kritériumoktól eltekintve az eledel összetételéből kiderül, hogy minőségi eledelről van e szó. A jó minőségű kutyatápnak mindig magas a húsaránya, tehát legalább 70%-nak vagy magasabbnak kell lennie. A maradékot zöldségek, gyógynövények és gyümölcsök tegyék ki. A gabonafélék túl nagy aránya rossz minőségű tápra utal, ami a kutyáknak nem megfelelő. Az édesítőszereknek, mint a cukornak, a fruktóznak, glükóznak és a szirupnak semmi keresnivalója nincs a kutya tápjában. A magas minőségű eledelt a részletes összetevőlistáról és a húsok eredetének megadásáról ismerheti fel.

 

A nedveseledel jobb, mint a száraz?

Habár a szárazeledel a legtöbb gazdi számára a legpraktikusabb megoldás, ez nem jelenti azt, hogy ez a legmegfelelőbb választás kutyája számára. A nedves és szárazeledel között dönteni nem egyszerű, de végülis az első a jó válsztás. A szárazeledel ugyanis nem tartalmaz folyadékot, de sokszor a fontos tápanyagokban is szűkölködik. Természetesen időnként adhat szárazeledelt is kutyájának, de semmi esetre sem ajánlott csak ezzel etetni az állatot.

A változatosság gyönyörködtet, kínáljon tehát kedvencének időről időre nyers húst is (BARF táplálkozás elvein belül) vagy főzzön neki. Ilyen módon csak Önön múlik az étel minősége és az összetevők megválasztása.

golden retriever welpen 1024x568 1
© zuzule / stock.adobe.com

A Golden Retriever tartása

 

Az eledel alapos kiválasztása mellett és a megfelelő ápolás mellett ne felejtse el, hogy amire a kutyájának a legnagyobb szüksége van, az nem más, mint az Ön szeretete és figyelme. A Golden Retrieverek kiváltképp emberközpontú kutyák, akiknek fontos, hogy biztos helyük legyen a családban. Ennek az érzékeny kutyának egyáltalán nem való a láncon tartás. Engedje négylábújának, hogy részt vegyen a családi életben és fordítson elég időt a testi és szellemi fejlesztésére egyaránt.

Mint a legtöbb vadászkutya, a golden retriever is nagy mozgásigényű. A kutya tartása legyen képzésekben intenzív. Az egyhangú séták nem kielégítőek a goldiek számára. Végezetül pedig fontos, hogy ne csak testileg, hanem szellemileg is fejlesszük őket. A sétáltatásba beiktatott kis apport-játékok vagy keresőjátékok mellett, a különböző sportok és képzések is jól illenek a golden retrieverhez.

Az engedelmességi képzés, a dummy-tréning, a követő képzés vagy részvétel kutyamentő csapatban, mind, mind olyan tevékenységek, amelyek ideálisak a golden retrieverek számára. Emellett sok olyan sport- és játéktípus létezik, ahol kutyája a remek szaglását vagy apport-képességét használhatja. Az igazi kutyabarátok magukkal viszik vízkedvelő kutyájukat, ha egy patakhoz, egy tóhoz vagy a tengerhez indulnak. És ha mindez nem érhető el a közelben, egy pocsolya vagy a kerti slag is kielégíti majd kutyánk „vizes igényeit”.

 

A Golden Retriever nevelése

Mielőtt hazavisz egy tündéri kis golden-kölyköt, gondolja át alaposan, hogy van e elegendő ideje erre a nagy mozgásigényű, játékos kutyára. A teljes munkaidőben dolgozók életvitelébe sajnos egyáltalán nem illik bele ez a fajta. Ellenben, akiknek van idejük és kedvük is egy kutyával foglalkozni és még kertes házban is laknak, azoknak a Golden Retriever egy hihetetlenül hű és szerethető társ lesz.

Ez a kutyafajta viszonylag kevés nevelést igényel, persze ez nem azt jelenti, hogy nincs is rá szüksége. Lelkes tanulók és rendkívül engedelmesek, így kiváló diák válik belőlük. A konzekvencia, mint minden más fajtánál is, a nevelés alapja. A fontosabb parancsszavak betanítása és gyakorlása még akkor is fontos, ha kutyája ellenállhatatlan nézésével és mindig mozgásban lévő farkával leveszi a lábáról. A tanítási folyamatban ne kísérje a szuveneritást és a konzekvenciát szigor. Pont ellenkezőleg: határozottan, de nyugodtan és szeretetteljesen parancsoljon. Ennek a nyugodt, emberbarát kutyának olyan falkavezérre van szüksége, aki pont olyan nyugodt, mint ő maga.

en_GBEnglish
hu_HUHungarian en_GBEnglish